
PDS / IBS

Prikkelbare darmsyndroom / Irritable Bowel Syndrome
Het kan soms moeilijk zijn om PDS te scheiden van de andere aandoeningen. De PDS-diagnose wordt bepaald met behulp van de Rome IV-criteria. In Nederland kan jouw huisarts of een MDL-arts dit diagnosticeren.
De Rome IV-criteria voor PDS zijn:
Recidiverende buikpijn, gemiddeld minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden, geassocieerd met twee of meer van de volgende criteria:
Gerelateerd aan ontlasting
Geassocieerd met een verandering in de frequentie van ontlasting
Geassocieerd met een verandering in de vorm (uiterlijk) van de ontlasting
* Aan de criteria is voldaan gedurende de afgelopen 3 maanden, waarbij de symptomen minstens 6 maanden vóór de diagnose zijn begonnen
IBS heeft verschillende subtypes. Voor sommige mensen is constipatie het grootste probleem, voor anderen is diarree, en sommige mensen hebben een combinatie van beide.
PDS – C (voornamelijk constipatie)
PDS – D (voornamelijk diarree)
PDS – M (mixed/gemengd)
PDS – U (undefined/ongedefinieerd)
De oorzaak van PDS is momenteel niet bekend, maar er wordt onderzoek gedaan op het gebied. Ook bestaat er op dit moment geen volledige genezing, maar er zijn wel verschillende manieren om de aandoening te verbeteren. Omdat er geen geldige tests op de markt zijn om de oorzaak van PDS te diagnosticeren, wordt het vaak een zoektocht. Ook heeft niet iedereen baat bij dezelfde interventies. Andere beroepen (behalve de diëtist) die betrokken kunnen zijn bij de PDS-behandeling zijn huisartsen, MDL-artsen, bekkenfysiotherapeuten en hypnotherapeuten.
Hoe ik je kan helpen bij het verbeteren van je PDS
Als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS), weet je hoe groot de impact hiervan kan zijn op je dagelijks leven. Met de juiste aanpak kun je echter verlichting vinden en beter omgaan met je klachten. Samen kunnen we werken aan een plan dat specifiek is afgestemd op jouw situatie.
Voeding
PDS en voeding zijn nauw met elkaar verbonden. Door te kijken naar jouw huidige eetpatroon, kunnen we ontdekken welke voedingsmiddelen jouw klachten verergeren en hoe je deze kunt vervangen door alternatieven die goed voor je zijn. Dit kan bijvoorbeeld een FODMAP-dieet zijn, of andere aanpassingen jouw eetpatroon. Het doel is een voedingspatroon dat niet alleen je darmen rust geeft, maar ook voedzaam en gevarieerd is.
Ontspanning en stressmanagement
Stress heeft vaak een grote invloed op PDS-klachten. Daarom kijken we samen naar manieren om meer rust in je leven te brengen. Dit kan via ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen of mindfulness. Door stress te verminderen, help je je darmen om beter te functioneren en voorkom je dat klachten worden verergerd.
Leefstijl aanpassingen
Naast voeding en ontspanning spelen leefstijlgewoontes een belangrijke rol. Denk aan het creëren van een regelmatig eet- en slaappatroon, voldoende beweging en hoe je beter kunt luisteren naar de signalen van je lichaam. Samen brengen we in kaart welke veranderingen voor jou haalbaar zijn en hoe je deze stap voor stap kunt doorvoeren.
Mijn doel is om jou niet alleen te helpen je klachten te verminderen, maar ook om je het vertrouwen te geven dat je zelf grip kunt krijgen op je gezondheid.