top of page
Foto van schrijverUlrika Midner, diëtist

Hoe verbeter ik mijn darmgezondheid?



Het hebben van een goed functionerende darm is iets waar velen van ons als vanzelfsprekend vanuit gaan. We willen er niet over na hoeven denken, "het zou gewoon moeten werken." Maar als dat niet het geval is, realiseren we ons hoeveel invloed het heeft op hoe we ons voelen en ons dagelijks leven. Als je ooit last hebt gehad van verstopping, weet je hoe ellendig je je kunt voelen. Buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel komen vaak samen voor. Problemen met diarree spreken eigenlijk voor zich. Voortdurend moeten nadenken over waar een toilet is en hoe je darmen zich vandaag gaan gedragen. Dit kan echt beperkend worden in je leven.

Als je last hebt van deze problemen, kan een diëtist je helpen bij het oplossen ervan en oplossingen vinden om je situatie te verbeteren.


Je darmen - "het mechanisme"

De darmen, specifiek de dunne darm en dikke darm, spelen een cruciale rol bij de verwerking van voedsel. Zie het als je auto. Je auto is het mechanisme dat je helpt vooruit te komen. De dunne darm is verantwoordelijk voor het grootste deel van de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Het ontvangt gedeeltelijk verteerd voedsel uit de maag, waar verdere afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten plaatsvindt met behulp van enzymen en gal uit de lever. Als dit proces niet goed werkt, kan dit symptomen veroorzaken zoals veranderingen in de stoelgang, een opgeblazen gevoel, gas, pijn en krampen.

De dikke darm absorbeert ook water en elektrolyten uit het onverteerde voedsel, waardoor er vaste afvalstoffen of ontlasting ontstaan. Het huisvest ook gunstige bacteriën die helpen bij de fermentatie van vezels. De ontlasting wordt opgeslagen in het rectum totdat je naar het toilet gaat.


Je voeding - "je brandstof"

Wat we eten speelt een grote rol in hoe goed dit proces werkt. Je voeding is je brandstof die je in beweging houdt, net zoals de brandstof in je auto. Wanneer je naar het tankstation gaat om te tanken, kies je zorgvuldig wat de beste soort brandstof is voor je auto, toch? Anders kan het niet goed werken. Wat we eten voedt de bacteriën in onze darmen. Bij het streven naar een gezonde darm spelen de kwaliteit van wat je eet, prebiotica, probiotica en soorten vezels een belangrijke rol. Vloeistoffen, niet alleen water, zijn ook belangrijk. Vezels en vloeistoffen werken samen om een goede ontlasting te vormen die door je lichaam beweegt.


De hersen-darmverbinding - "de vlinders in je buik"

De hersenen en de darmen staan nauw met elkaar in verbinding via de hersen-darm-as. Wanneer we stress ervaren, stuurt de hersenen signalen die onze "vecht- of vluchtreactie" activeren en hormonen zoals cortisol vrijgeven, onder andere. Hoe onze hersenen en stress invloed hebben op onze darmen is een gebied dat steeds meer aandacht krijgt naarmate er onderzoek wordt gedaan. We weten nu dat veranderingen in de stoelgang, prikkelbare darmsyndroom, buikpijn en zelfs misselijkheid en braken kunnen worden veroorzaakt door stress via de hersen-darm-as.

Bijvoorbeeld, er is bewijs dat stress kan leiden tot spijsverteringsproblemen via verschillende wegen, zoals de HPA-as, het autonome zenuwstelsel of directe invloed op de darm zelf. Stress staat ook in verband met veranderingen in de bacteriën in onze darmen, bekend als de microbiota. Er zijn nog veel andere processen betrokken, en onderzoekers begrijpen nog niet volledig alle details.

Wat duidelijk is, is dat dit gebied een rol speelt bij de behandeling van gastro-intestinale problemen. Bij het behandelen van klanten met darmproblemen of bij het werken aan het verbeteren van de darmgezondheid, moet dit aspect worden aangepakt en opgenomen worden in het behandelplan. Manieren om dit te doen zijn onder andere goede planning, grenzen stellen in je leven, oefenen met "nee" zeggen, lichaamsbeweging (een geweldige manier om stress te verlichten), ademhalingsoefeningen, mindfulness, meditatie, yoga en hypnotherapie.

Als je wilt werken aan je darmgezondheid en verbeteringen wilt maken, neem dan contact met me op om te zien hoe we samen kunnen werken.

Sources:

Chang YM, El-Zaatari M, Kao JY. Does stress induce bowel dysfunction? Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Aug;8(6):583-5. doi: 10.1586/17474124.2014.911659. Epub 2014 May 31. PMID: 24881644; PMCID: PMC4249634.

GI Society, Canadian Society of Intestinal Research. Stress and your gut. Inside Tract® newsletter issue 162 – July/August 2007

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page