top of page

Ik wil een gezonde leefstijl, maar hoe bereik ik dat?


De afgelopen jaren hebben we steeds weer gelezen hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hebben. De media zijn begonnen met het veranderen van de gekke crashdiëten naar een gezonde leefstijl op lange termijn. Dit is een goede verandering, aangezien we weten dat crashdiëten niet gezond zijn en meer schade aanrichten dan goed doen. Een gezonde leefstijl kan je voordelen bieden voor de rest van je leven, maar hoe bereik je dat? In theorie verwijst een gezonde leefstijl naar een manier van leven die het algehele welzijn bevordert en het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen vermindert. Je neemt gewoonten aan die de fysieke, mentale en emotionele gezondheid ondersteunen. Het omvat meestal regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap, stressbeheer, vermijding van schadelijke stoffen (zoals tabak en overmatig alcoholgebruik), behoud van een gezond gewicht en het cultiveren van positieve relaties. Dat klinkt als bijna een fulltimebaan!


Maar, wat betekent een gezonde leefstijl praktisch gezien? In werkelijkheid kan een gezonde leefstijl voor verschillende mensen in verschillende situaties heel verschillende dingen betekenen. Het is geen one-size-fits-all iets. Wat de theorie en de praktijk echter gemeen hebben, is dat het allemaal begint met ons eigen gedrag, onze gewoontes en doordachte keuzes. Als we hier niet beginnen en geen manier vinden om ons gedrag te veranderen, zullen we geen veranderingen op de lange termijn kunnen volhouden.


Je weet dat een sinaasappel eten een gezondere keuze is dan chips. Je weet ook dat het oké is om één of twee koekjes te eten, maar dat de hele verpakking te veel zou zijn. Kennis is niet het grootste probleem. Ons gedrag en besluitvormingsproces wel. We weten wat een goede keuze zou zijn, en toch kiezen we vaak iets anders. Eten is gedrag. Gedrag komt neer op besluitvorming. Onze automatische piloot neemt deze beslissingen dagelijks onbewust voor ons. Als je dit wilt veranderen, is het nodig om bewust te zijn van je beslissingen.


Daarom vallen we voor dingen zoals een maaltijdplan. We gaan naar de diëtist en vragen: "Vertel me wat ik moet eten." "Geef me een lijst van wat wel en niet mag eten." Wanneer we dit doen, proberen we het systeem te bedriegen. We willen het gewetensvolle besluitvormingsproces overslaan omdat het tijd en energie van ons vereist. We krijgen het maaltijdplan, we volgen het een paar maanden, we boeken vooruitgang, maar op een gegeven moment raken we er moe van. Er is te weinig variatie, er staan voedingsmiddelen op de lijst die je eigenlijk niet lekker vindt, je bent het zat om telkens nee te moeten zeggen en je voelt je beperkt en ingesloten. Dus stop je met het maaltijdplan. Je automatische piloot neemt het weer over en je valt terug in je oude gewoonten, waardoor je langzaam de vooruitgang die je de afgelopen maanden hebt geboekt tenietdoet. Voor veel mensen eindigt dit in een vicieuze cirkel gedurende jaren en veroorzaakt schade aan hun stofwisseling door jojo-diëten.


Dus hoe maak je gezonde veranderingen in je leefstijl die de rest van je leven meegaan? Door je gedrag te veranderen en je automatische piloot opnieuw te programmeren. Dit begint met bewustwording van het moment van keuze, het maken van een weloverwogen keuze die in lijn is met je waarden en doelen. Op deze manier maak je veranderingen binnen jezelf die specifiek op jou van toepassing zijn en die de rest van je leven zullen duren. Dit is mijn methode van werken. Wil je een nieuwe weg inslaan naar duurzame verandering, neem dan contact met me op.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page