top of page

Welke soorten FODMAPs zitten er in brood?

Veel mensen worstelen met broodopties bij een laag fodmap-dieet. Dus welke soorten Fodmaps zitten er in brood? De fodmap in brood zijn de fructanen, een type oligosacharide dat tot de koolhydraatgroep behoort.  

fodmap in brood

Fructanen worden in grote hoeveelheden aangetroffen in (onder andere): 

  • tarwe, gerst en rogge  

  • knoflook 

  • uien 

  • kikkererwten 

  • dadels en pruimen 

  • rozijnen 

  • watermeloen 

 

Waarom wordt het geadviseerd om glutenvrij te eten tijdens laag fodmap dieet?  

Tijdens een fodmap arm dieet word je doorgaans verteld om glutenvrije producten te eten, bijvoorbeeld glutenvrij brood. 

Dit klinkt misschien verwarrend. Je bent hopelijk al getest op een glutenallergie bij je huisarts en die was negatief. Waarom zou je dan glutenvrije producten moeten eten? 

Gluten (een eiwit) en fructanen (een koolhydraat) worden vaak in hetzelfde type granen aangetroffen. Maar brood wordt (nog) niet geadverteerd als 'fructanvrij', maar er is genoeg glutenvrij brood en we kunnen dit gebruiken om ook minder fructanen te eten. 

Alleen kijken of een brood glutenvrij is of niet, is niet genoeg. Het kan dat andere ingrediënten die hoog in Fodmaps toegevoegd zijn aan deze producten. Het is dus belangrijk om te kijken of de producten gecertificeerd zijn bij Monash of de ingrediëntenlijst te kijken.  


Op welke andere ingrediënten in brood moet ik letten? 

Meelsoorten die hoog zijn in FODMAPs (bijvoorbeeld amaranthmeel of lupinemeel) of ingrediënten zoals inuline, fructose of chicoreivezel.  

  

Welke brood kan ik eten tijdens een fodmap-arm dieet  

Dit zijn voorbeelden van brood dat gecertificeerd is als laag fodmap (door Monash) of dat door Monash is getest en waarvan we weten wat de maximale hoeveelheid is om nog steeds laag fodmap te blijven. 

  • 100% speltbrood – maximaal 2 sneetjes per maaltid (1 snee + 35 gram) 

  • 100% maisbrood - maximaal 2 sneetjes per maaltid (1 snee + 35 gram) 

  • Happy Bakers - Glutenvrij Donker Meerzaden Brood: maximaal 2 sneetjes per maaltijd  

 

Heb je prikkelbare darmsyndroom (PDS) en wil je jouw symptomen verbeteren kan een diëtist je begeleiden en interventies specifiek voor jouw ontwikkelen. Als je wilt weten wat er gedaan kan worden, vul dan het contactformulier in en neem ik contact met je op. Ik bied diensten aan in Amersfoort en online als je niet in de buurt woont.  


4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page